30 Ocak 2015 Cuma

Video Capture Applications

Video Yakalama Uygulamaları

"Öğrenme Deneyimlerinin Yönetimi İçin Çoklu Cihazlı ve Çoklu Algılayıcılı Bir Yaşam Günlüğü Sisteminin Tasarımı, Geliştirilmesi ve Uygulanması" isimli ve TÜBİTAK 3001 projesi kapsamında geliştirilen yazılımlardan biri de video yakalama uygulamasıdır. Video yakalama uygulaması çalıştırıldıktan sonra kullanıcı tarafından "Start" düğmesine tıklandığında "Stop" düğmesine tıklanana kadar cihazın varsayılan kamerasından altı dakikada bir altı dakika uzunluğunda video kaydı yapmakta, tarih-zaman etiketiyle isimlendirerek kullanıcının OneDrive klasörüne kaydetmekte ya da yüklenmesine olanak sağlamaktadır. Video yakalama uygulamaları ders, toplantı, görüşme gibi  etkinlik/olay yakalama ve yaşam günlüğüne ekleme amacıyla kullanılmaktadır. 


Konum yakalama yazılımında olduğu gibi  video yakalama yazılımının da bu proje kapsamında sadece masaüstü sürümü geliştirilecek ve uygulanacaktır. Windows Store ve Windows Phone sürümleri ise proje kapsamı dışında fakat projeye paralel olarak geliştirilmektedir. 

Video yakalama uygulamasının masaüstünde çalışan sürümü olan LifeLoggingVCDesktop'da  Microsoft Expression Encoder 4 kullanılmıştır ve uygulamanın çalışacağı bilgisayarlarda  Microsoft Expression Encoder 4 with Service Pack 2 (SP2) kurulu olması gerekmektedir. Kullanıcı uygulamada kamera ve mikrofon seçimi yapabilmektedir. "Start" düğmesine tıklandıkdan sonra 360 saniye süreyle video kaydı yapılmakta, tarih-zaman etiketiyle isimlendirilmekte ve kulanıcının OneDrive klasörüne ".wmv" dosyası olarak kaydedilmektedir. 640x480 boyutlarındaki videoların 6 dakikası yaklaşık 14-15 MB büyüklüğünde yer kaplamaktadır.


Resim 1. LifeLoggingVCDesktop Uygulaması

Windows Store ortamında çalışan video yakalama uygulaması olan LifeLoggingVC ile yakalanan videolar uygulamanın yerel klasörüne kaydedilirler ve daha sonra kullanıcı tarafından başlatılan bir yükleme işlemi ile OneDrive bulut ortamına yüklenirler. LifeLoggingVC'de video yakalama sayfası, yakalanan videoları görüntüleme sayfası ve videoları OneDrive'a yükleme sayfası bulunur. Video yakalamak için Windows.Media.Capture API, OneDrive'a yüklemek için LiveSDK 5.6 kullanılmıştır.




 
 
 
Resim 2. LifeLoggingVC (Windows Store) Uygulaması

Windows Phone ortamında çalışan video yakalama uygulaması olan LifeLoggingVCPhone'da da video yakalamak amacıyla Windows.Media.Capture API, OneDrive'a yüklemek için LiveSDK 5.6 kullanılmıştır. Bu uygulamada videolar ".mp4" formatında kaydedilmektedir. Bu uygulamada da video yakalama, videoları görüntüleme ve videoları OneDrive'a yükleme sayfaları bulunmaktadır.






Resim 3. LifeLoggingVCPhone Uygulaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder