30 Ocak 2015 Cuma

Screen Capture and Screen Video Capture Applications

Ekran Görüntüsü Yakalama ve Ekran Videosu Yakalama Uygulamaları

"Öğrenme Deneyimlerinin Yönetimi İçin Çoklu Cihazlı ve Çoklu Algılayıcılı Bir Yaşam Günlüğü Sisteminin Tasarımı, Geliştirilmesi ve Uygulanması" isimli ve TÜBİTAK 3001 projesi kapsamında geliştirilen yazılımlar arasında ekran görüntüsü yakalama ve ekran videosu yakalama uygulamaları da bulunmaktadır.

Ekran videosu yakalama uygulaması çalıştırıldıktan sonra kullanıcı tarafından "Start" düğmesine tıklandığında "Stop" düğmesine tıklanana kadar cihazın ekranından altı dakikada bir altı dakika uzunluğunda video kaydı yapmakta, tarih-zaman etiketiyle isimlendirerek kullanıcının OneDrive klasörüne kaydetmekte ya da yüklenmesine olanak sağlamaktadır. Ekran görüntüsü yakalama uygulaması ise 30 saniyede bir cihazın ekranındaki görüntüyü yakalamakta ve kaydetmektedir.


Windows Store ve Windows Phone ortamında bir uygulama güvenlik nedeniyle sadece kendisine ait ekran görüntüsünü yakalayabildiği için bu ortamlar için genel amaçlı ekran görüntüsü yakalama ve ekran videosu yakalama uygulaması geliştirilemez. Bu nedenle ekran görüntüsü yakalama ve ekran videosu yakalama yazılımları sadece Windows masaüstü uygulaması olarak geliştirilmiştir.

Ekran görüntüsü yakalama uygulamasının ilk sürümü önceki projede geliştirilmiştir. Bu projede LifeLoggingSC uygulaması yeni SDK'ya aktarılmış, görüntü kalitesi yükseltilmiştir. (Önceki sürümde yakalanan ekran görüntüsü ekranın dörtte birine küçültülürken bu sürümde ekran görüntüsü duyarlılığı korunarak kaydedilmektedir. Ekran görüntüsü yakalamak ve görüntü kalitesini belirlemek için için System.Drawing ve System.Drawing.Imaging API'lerinden yararlanılmıştır. Yakalanan görüntüler ".jpeg" formatında saklanmaktadır.




Resim 1. LifeLoggingSC Uygulaması


Ekran videosu yakalama uygulaması olan LifeLoggingSVC'nin ilk sürümü bu projede geliştirilmiştir. Kullanıcı ekran videosu kaydederken isteğe bağlı olarak mikrofon seçebilmektedir. Ekran videosu yakalamak için Microsoft Expression Encoder 4 API kullanılmıştır. Bu nedenle kullanıcının bilgisayarında Microsoft Expression Encoder 4 with Service Pack 2 (SP2) kurulu olmalıdır. 360 saniye süresince yakalanan ekran görüntüsü 640x480 büyüklüğünde saniyede 30 kareden oluşan bir videoya dönüştürülmekte, tarih-zaman etiketiyle isimlendirilerek, kullanıcının OneDrive klasörüne ".wmv" formatında kaydedilmektedir.



Resim 2. LifeLoggingSVC Uygulaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder