30 Ocak 2015 Cuma

Audio Capture Applications

Ses Yakalama Uygulamaları

"Öğrenme Deneyimlerinin Yönetimi İçin Çoklu Cihazlı ve Çoklu Algılayıcılı Bir Yaşam Günlüğü Sisteminin Tasarımı, Geliştirilmesi ve Uygulanması" isimli ve TÜBİTAK 3001 projesi kapsamında geliştirilen yazılımlardan bir diğeri de ses yakalama uygulamasıdır. Ses yakalama uygulaması çalıştırıldıktan sonra kullanıcı tarafından "Start" düğmesine tıklandığında "Stop" düğmesine tıklanana kadar cihazın varsayılan mikrofonundan her altı dakikada bir altı dakika uzunluğunda ses kaydı yapmakta, tarih-zaman etiketiyle isimlendirerek kullanıcının OneDrive klasörüne kaydetmekte ya da yüklenmesine olanak sağlamaktadır.


Konum yakalama ve video yakalama yazılımında olduğu gibi  ses yakalama yazılımının da bu proje kapsamında sadece masaüstü sürümü geliştirilecek ve uygulanacaktır. Windows Store ve Windows Phone sürümleri ise proje kapsamı dışında fakat projeye paralel olarak geliştirilmektedir.

Ses yakalama uygulamasının masaüstü sürümü olan LifeLoggingACDesktop'da kullanıcı eğer cihazda birden fazla mikrofon varsa mikrofon seçimi yapabilmekte ve  "Start" düğmesine tıkladıktan sonra "Stop" düğmesine tıklayana kadar her 360 saniyede yakalanan sesler ses dosyaları halinde kullanıcının OneDrive klasörüne tarih-zaman etiketiyle isimlendirilerek kaydedilmektedir. Bu sürümde Microsoft Expression Encoder 4 kullanılmıştır ve kullanıcının bilgisayarında Microsoft Expression Encoder 4 with Service Pack 2 (SP2) kurulu olmalıdır. Yakalanan sesler ".wma" formatında kaydedilmektedir.



Resim 1. LifeLoggingACDesktop Uygulaması

Ses yakalama uygulamasının Windows Store ortamında çalışan sürümü olan LifeLoggingAC'de ise ses yakalamak için Windows.Media.Capture API, OneDrive'a yüklemek için LiveSDK 5.6 kullanılmıştır. Video yakalama uygulamasında olduğu gibi bu uygulamada da ses yakalama sayfası, sesleri listeleme ve dinleme sayfası ile dosyaları OneDrive'a yükleme sayfası bulunur. LifeLoggingAC' ile yakalanan sesler ".mp3" formatında saklanır.




Resim 2. LifeLoggingAC (windows Store) Uygulaması

Windows Phone ortamında çalışan LifeLoggingACPhone uygulaması video yakalama uygulamasında olduğu gibi "yakalama", "listele" ve "yükleme" sayfalarını barındırmaktadır. Windows Phone 8.1 SDK'sında ".mp3" kaydetme olanağı bulunmamaktadır. bu nedenle ses dosyaları ".m4a" formatında kaydedilmektedir. 







Resim 3. LifeLoggingACPhone Uygulaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder