30 Ocak 2015 Cuma

Camera Capture Applications

Kamera Görüntüsü Yakalama Uygulamaları

"Öğrenme Deneyimlerinin Yönetimi İçin Çoklu Cihazlı ve Çoklu Algılayıcılı Bir Yaşam Günlüğü Sisteminin Tasarımı, Geliştirilmesi ve Uygulanması" isimli TÜBİTAK 3001 projesi kapsamında geliştirilen yazılımlardan biri de kamera görüntüsü yakalama uygulamasıdır. Kamera görüntüsü yakalama uygulaması çalıştırıldıktan sonra kullanıcı tarafından "Start" düğmesine tıklandığında "Stop" düğmesine tıklanana kadar cihazın varsayılan kamerasından 30 saniyede bir  görüntü yakalamakta, tarih-zaman etiketiyle isimlendirerek kullanıcının OneDrive klasörüne kaydetmekte ya da yüklenmesine olanak sağlamaktadır.


Kamera görüntüsü yakalama yazılımı bir önceki BAP projesinde geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Bu projede ise uygulama elden geçirilerek yeni SDK ile güncellenmiştir. Diğer uygulamalarda olduğu  gibi kamera görüntüsü yakalama yazılımının da bu proje kapsamında sadece masaüstü sürümü güncellenecek ve uygulanacaktır. Windows Store ve Windows Phone sürümleri ise proje kapsamı dışında fakat projeye paralel olarak güncellenmekte - geliştirilmektedir.

LifeLoggingCCDesktop uygulaması 30 saniyede bir varsayılan kameradan görüntü yakalar ve kullanıcının  OneDrive klasörüne kaydeder. Cihazda birden fazla kamera varsa kullanıcı kamera değiştirebilir. Bu uygulamada görüntü yakalamak için Emgu.CV API'si kullanılmıştır. Yakalanan görüntünün özelliklerinin değiştirilmesi ve kaydedilmesi için System.Drawing ile System.Drawing.Imaging API'lerinden, sistem kameralarını belirlemek için DirectShowLib API'sinden yararlanılmıştır.



Resim 1. LifeLoggingCCDesktop Uygulaması

Windows Store ortamında kamera görüntüsü yakalama uygulaması olan LifeLoggingCC'nin ilk sürümleri bir önceki projede geliştirilmiştir. Bu projede uygulama yeni SDK'ya taşınmış ve arayüz güncellenmiştir. görüntü yakalamak için Windows.Media.Capture, görüntüleri OneDrive'a aktarmak için Live SDK 5.6 kullanılmıştır. Yakalanan görüntüler kullanıcının "Resimler" klasörüne kaydedilmekte, oradan da OneDrive'a yüklenmektedir. Uygulamada yakalama sayfası, görüntüleri listeleme sayfası ve yükleme sayfaları bulunmaktadır. Uygulama tabletlerde yatay ve dikey kullanılabildiği gibi, küçültülerek de kullanılabilir. (Bu özellik LifeLoggingAC, LifeLoggingVC ve LifeLoggingLC'de de bulunmaktadır.)



Resim 2. LifeLoggingCC Uygulaması

Windows Phone ortamında görüntü yakalamak amacıyla bir önceki projede geliştirilen LifeLoggingCCPhone uygulaması yeniden yazılmıştır. LifeLoggingCC'de olduğu gibi bu uygulamada da Windows.Media.Capture ve Live SDK 5.6 kullanılmasına rağmen bu iki yazılımda Phone ve Store mimarileri arasındaki farklılıktan dolayı kod düzeyinde önemli farklılıklar bulunmaktadır. Uygulamanın Windows Phone sürümünde de görüntü yakalama, görüntü listeleme ve görüntüleri OneDrive'a yükleme sayfaları yeralmaktadır. Önceki sürümden farklı olarak görüntü yakalama sayfasında video önizleme penceresi de bulunmaktadır.



Resim 3. LifeLoggingCCPhone Uygulaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder