4 Nisan 2013 Perşembe

Data Gathering from LifeLogging Devices with the Personal Cloud Storage Services

Yaşamgünlüğü Cihazlarından Bulut Depolama Hizmetleri İle Veri Toplama

"Yaşam Boyu Öğrenme Deneyimlerinin Yönetimi Amacıyla Bir Dijital Yaşam Günlüğü Sisteminin Geliştirilmesi ve Uygulanması" projesinde kullanıcıların yaşamgünlüğü cihazlarını kullanarak gerçekleştirdikleri günlük kayıtlarının  depolanması ve biraraya getirilmesi süreci yavaş yavaş olgunlaşmaya başladı. 

Proje kapsamında kullanıcıların tüm bilgisayarlarından 30 saniyede bir ekran görüntülerinin alınması, cep bilgisayarları ve taşınabilir yaşam günlüğü kameralarıyla da 30 saniyede bir fotoğraf çekilmesi öngörülmüştü. Gelinen aşamada aygıtların görüntüleri Microsoft SkyDrive bulut depolama hizmetini kullanarak biraraya getirmeleri sağlandı. 

Ekran görüntüsü kaydetmek amacıyla kullanılan LifeLoggingSC ve LifeLoggingSCWin7 yazılımları görüntüleri bilgisayardaki SkyDrive klasörü altındaki LifeLogging klasöründe oluşturulan yıl, ay, gün tarihli klasörlerin içerisinde açtıkları kendilerini tanımlayan klasörlere kaydetmektedirler. 

Fotoğraf çekmek amacıyla kullanılan LifeLoggingCCPhone yazılımı ise görüntüleri kullanıcının http://skydrive.live.com sitesine SkyDrive uygulamasını kullanmadan kendisi yüklemektedir. Kullanılan Microsoft Live SDK 5.3 ile kullanıcı SkyDrive'da kendisine ait oturum açabilmektedir. Bu aşamada henüz sadece SkyDrive'in bilinen klasörlerine kayıt yapılabilmektedir. Sorun çözüldüğünde resimler SkyDrive\Resimler\LifeLogging klasörü altında yıl, ay, gün, cihaz klasörleri altına kaydedilecektir.

Windows 8 uygulaması olarak geliştirilen LifeLoggingCC ise şu anda kullanıcının Resimlerim\LifeLogging klasörüne kayıt yapmaktadır, ama bu yazılımın da görüntüleri online olarak SkyDrive sitesine yüklemesi sağlanacaktır. Ayrıca Windows 7 ve 8 altında masaüstü uygulaması olarak çalışacak bir LifeLoggingCCWin7 programı da esneklik sağlayacaktır. "CC" programları şu aşamada sadece bir kamerayı kullanabilmektedirler. Programlara cihazdaki kullanılabilir bütün iç ve dış kameraların arasından seçim yapma olanağı eklenmesi gerekmektedir.

Gerçekleştirilen tasarımın daha genel amaçlı olması amacıyla ekran kaydedici ve kamera görüntüsü kaydedici cihaz sayısında bir kısıtlama yapılmamıştır.  Kullanıcılar bilgisayarlarını ve telefonlarını uygun bir şekilde isimlendirmeleri koşuluyla sınırsız cihaz tanımlayabilirler. Bu aşamada taşınabilir yaşam günlüğü kamerası henüz temin edilmemiş olduğundan dolayı bu aygıtların nasıl isimlendirileceği konusunda bir deneyim bulunmamaktadır.

Diğer taraftan aynı bilgisayarları birden fazla kullanıcının kullanılması durumunda, kullanıcıların birbirlerinden ayırt edilebilmeleri için her kullanıcının bilgisayarı kendisine ait ayrı bir oturumda kullanması gerekmektedir. Şu anda LifeLoggingSC ve LifeLoggingSCWin7 yazılımları cihaz adı ve kullanıcı adına göre kayıt yapmaktadırlar.



Bu yöntemle Memutlu-Fujitsu bilgisayarını kullanan Memutlu kullanıcısının 4 Nisan 2013 tarihine ait ekran görüntüleri
C:\Users\memutlu\SkyDrive\Resimler\LifeLogging\2013\2013.04\2013.04.04\MEMUTLU-FUJITSU-ScreenCapture
klasörüne kaydedilmektedir. SkyDrive uygulaması bu dosyaları kendiliğinden http://skydrive.live.com bulutuna yüklemekte ve kullanıcının SkyDrive uygulaması kurulu olan bütün bilgisayarlarına güncellemektedir. 

Denemelerde kullanmakta olduğum ve kullanmayı planladığım cihazlar için belirlediğim cihaz klasörlerinin isimleri aşağıdaki gibi olacaktır.


LifeLoggingSC & LifeLoggingSCWin7
MEMUTLU-LENOVO-ScreenCapture
MEMUTLU-FUJITSU-ScreenCapture
MEMUTLU-MACBOOK-ScreenCapture
MEMUTLU-HP-ScreenCapture
MEMUTLU-SAMSUNG-ScreenCapture
LifeLoggingCCPhone
MEMUTLU-NOKIA-CameraCapture
LifeLoggingCC & LifeLoggingCCWin7
MEMUTLU-LENOVO-CameraCapture
MEMUTLU-FUJITSU-CameraCapture
MEMUTLU-MACBOOK-CameraCapture
MEMUTLU-HP-CameraCapture
MEMUTLU-SAMSUNG-CameraCapture
            Autographer
                        MEMUTLU-AUTOGRAPH-CameraCapture
            Memoto
                        MEMUTLU-MEMOTO-CameraCapture


Bütün cihazların görüntü göndermek amacıyla bulut kullanmaları önemli miktarda veri trafiğine yol açacaktır. Herhangi bir anda bir cihazın kullanılması ve günde ortalama 16 saat aktif olunması durumunda günlük 1 GB mertebesinde veri aktarımı oluşacaktır. Sistemin optimizasyonunu daha sonraki aşamalarda ele almayı planlıyorum. Bu amaçla akla gelen  iyileştirmelerden birisi belirli bir limit içerisinde aynı içeriğe sahip görüntülerin ayıklanmasıdır. 

AllMyListsLE yazılımında yeni yaşam günlüğü listesi olarak SkyDrive\LifeLogging klasörü tanımlandığında sorunsuz çalışmaktadır. Dolayısıyla sistem, veriler sürekli SkyDrive'da tutularak kullanılabileceği gibi, SkyDrive\LifeLogging klasörünün içeriğini düzenli aralıklarla yerel diske kopyalanarak da kullanılabilir. Bu durumda görüntüler SkyDrive'dan silinerek SkyDrive'ın şu andaki kapasitesi olan 7 GB limiti altında kalınabilir. Veriler sürekli SkyDrive'da tutulacak ise yıllık 100 GB için 50$ ödenerek bu işlem gerçekleştirilebilir. Günümüzde 1 TB kapasitesindeki taşınabilir disklerin fiyatlarının 100$ civarında olduğu düşünülürse SkyDrive'ın sadece aktarım için kullanılması, görüntülerin büyük kapasiteli taşınabilir disklerde tutulması daha çok tercih edilebilir. Bu amaçla LifeLoggingTransporter isimli bir aktarım programı yazılmasında yarar vardır. LifeLoggingTransporter hem giyilebilir yaşam günlüğü kamerasına ait görüntülerin hem SkyDrive'ın kökündeki kamera görüntülerinin hem de SkyDrive'daki ekran görüntülerinin kullanım ortamına aktarımını gerçekleştirebilir. Bu yazılım bağımsız bir yazılım olabileceği gibi AllMyListsLE içerisinde de yeralabilir.

"SC" yazılımlarının Microsoft SkyDrive yerine Google Drive ya da DropBox kullanmalarını sağlamak son derece kolaydır. Bu amaçla yazılımlara bir "ayar" ekleyerek masaüstü Google Drive ya da masaüstü DropBox uygulamalarının klasörlerini kullanmalarını sağlamak yeterli olacaktır. "CC" yazılımlarında ise "online upload" amacıyla Google Drive SDK ve DropBox SDK'larının kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle "CC" yazılımlarının GoogleDrive ve DropBox bulutlarına kayıt yapabilmelerini bu proje kapsamının dışında tutuyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder