17 Aralık 2012 Pazartesi

Yaşam Günlüğü

Yaşam Günlüğü

Günümüzde yaşam günlüğü teknolojilerinde hızlı bir gelişme var. Microsoft SenseCam aygıtının Vicon Revue adı altında satışı bu yıl sonunda sona erecek. Vicon firması bunun yerine Autographer isminde yeni nesil bir giyilebilir yaşam günlüğü aygıtı üretmeye başladı. Resim kalitesi 5MP ve cihaz üzerinde GPS dışında" ambient light", "accelerometer", "magnetometer", "passive infrared sensor" ve "temperature" olmak üzere 5 ayrı sensör ve Bluetooth bağlantısı özelliği bulunuyor. Resimler 136 derecelik bir açıklığa sahip. Aygıtın 8 GB belleği var. Ağırlığı ise 58 gram.



Kaynak: www.autographer.com


Bir kickstarter projesi olan Memoto ise Şubat 2013'de piyasaya çıkacak. İki gün süreyle 30 saniyede bir 5MP resim çekmesi öngörülüyor. Aygıt bir rozet büyüklüğünde ve GPS sensörü bulunuyor.




Kaynak: www.memoto.com


Yaşam günlüğü konusundaki çalışmamı Kasım ayında İnet-Tr'2012 konferansında sundum (Mutlu, 2012). Bu çalışmayla yaşam günlüğü alanına giriş yapmış oluyorum. Bu bildiride ayrıca AllMyListsMetro uygulamasının manuel bir yaşam günlüğü olarak nasıl kullanılabileceğini gösterdim. Bildirinin tamamına aşağıdaki bağlantıdan erişilebilir.

Bu konuda, yaşam deneyimlerini sürekli kaydeden ve kaydedilen bilgileri öğrenme deneyimlerini yönetmek amacıyla kullanma olanağı sağlayan AllMyLists LE isimli bir yazılım geliştirmeye başlıyorum. Bu yazılımla ilgili yapmayı düşündüğüm çalışmaları bir Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) önerisi halinde Anadolu Üniversitesine sundum. Eğer BAP Önerisi kabul edilirse projenin araştırma, geliştirme ve uygulama süreçlerini bu blogda paylaşacağım. 

Kaynaklar
Autographer Sitesi, www.autographer.com

Memoto Projesi, www.memoto.com

M.E. Mutlu, “Yaşam Günlüğü (CARPE) Uygulamaları ve Yaşam Deneyimleri Kaydedicisi için Bir Bilgi Mimarisi Önerisi”, İnet-Tr'12 XVII. Türkiye'de İnternet Konferansı’nda sunulan bildiri, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, 7-9 Kasım 2012 (İnternette yayınlandı) http://inet-tr.org.tr/inetconf17/bildiri/7.pdf


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder